Finavialla on sopimus Taxi Point Oy:n kanssa taksioperoinnin järjestämisestä lentoaseman alueella. Finavia Oyj haluaa tarjota Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajille ja muille asiakkaille laadukkaat, luotettavat, turvalliset sekä ympäri vuorokauden saatavilla olevat taksipalvelut.

Terminaalissa on taksiasema-alue, jolta operoi kolme kilpailutuksen kautta valitua palveluntuottajaa (= operaattoria). Valitut operaattorit toimivat vain omilta lastausalueiltaan. Tämän lisäksi molemmilla taksiasema-alueilla on yksi yhteinen lastausalue, joka on tarkoitettu kaikille taksiliikennettä harjoittaville toimijoille, jotka täyttävät lainsäädännön sekä Finavia Oyj:n määrittämät edellytykset laadukkaalle taksiliikennepalvelulle.

Mahtumistilanne

Voit tarkistaa Helsinki-Vantaan lentoaseman taksien mahtumistilanteen täältä:

Laatusäännöt

Helsinki-Vantaa lentoaseman laatusäännöt:

Saapuvat lennot

 

Sopimusajot

Ennakkoon (esim. sovelluksella) tilatut taksit ja sopimusasiakkaat kuljettavat autot voivat noutaa asiakkaita  terminaalin taksikannelta erikseen tätä tarkoitusta varten varatuilta ja merkityiltä alueilta. Alueille voi ajaa takseilla jotka kuuluvat M1 ajoneuvoluokkaan, joissa ajoneuvokohtainen RFID-tunnistin (tagi ) ja siihen ostettuna ajo-oikeuksia. Tagiin liittyvä sopimus tehdään Taxi Point Oy:n kanssa. Ennakkoon tilattujen taksien alueelle voi ajaa suoraan (ei keräilyalueen läpi) Rahtitien tai Lentoasemantien kautta. Terminaalin sisäänajon kohdalla puomin yhteydessä on näyttötaulu, josta näkee ennakkotilausalueen mahtumistilanteen. Ennen puomille ajoa, alueen mahtumistilanne Taxi pointin Web-sivulta.
Alueella odotusaika on rajoitettu 1 ajo-oikeus/ 15 min.

Hinnasto

– Ajo-oikeus: 3,20 € / oikeus (sis. alv 24 %)
– RFID-tunnistin (tagi): 65,00 € (sis. alv 24 %)

Hinnat ovat voimassa toistaiseksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Taksien ohjaus alueelle

Ennen keräilyalueelle saapumista

Tarkista lentokentän autotilanne osoitteessa https://ajooikeudet.taxipoint.fi

Palvelussa näkyy ajantasaisena autotilanne lentoaseman taksien ohjausjärjestelmässä ja voit arvioida, kannattaako alueelle tulla. Palvelu näyttää autojen määrän keräilyalueella ja terminaaleissa.

Tiedot riveittäin:

AUTOJA KERÄILYSSÄ:
Keräilyalueella olevien autojen määrä per operaattori ja autojen maksimimäärä. Esim. FT 27/50 tarkoittaa, että alueella on 27 kpl FT -operaattorin autoja ja maksimimäärä operaattorille on 50 kpl.

TILAA TERMINAALISSA:
Kuinka monta autoa keräilyalueelta voi siirtyä taksiasemalle.

VUOROSSA:
Vuorossa olevien autojen tunnusten alkuosat. Tietoturvasyistä emme voi näyttää autojen koko tunnuksia.

 

Keräilyyn sisäänajo

Keräilyn sisäänajon yhteydessä on led-näyttö, jossa kerrotaan autosi tunniste ja auton jäljellä olevien ajo-oikeuksien määrä.
Jos ajo-oikeudet ovat loppuneet, peruuta pois puomilta ja osta niitä lisää. Ilman ajo-oikeuksia ei keräilyalueelle pääse.

Jos näytössä lukee ”ei tilaa”, on operaattorin automäärä alueella täynnä.
Poistu tällöin välittömästi sisäänajon puomilta ja odota, että tilaa tulee. Voit seurata tilannetta kohdan ”Mahtumistilanne” kautta.

Portaalit ja oma jono keräilyalueella

Keräilyalueella on kaistojen yläpuolinen portaaliopaste, jossa kerrotaan kaistoittain operaattoreille osoitetut jonot, sekä läpiajo- ja tila-autojen kaista.
Autojen tulee ryhmittyä omiin jonoihinsa, jono kerrallaan tiiviisti, jotta alue saadaan täytettyä tehokkaasti.
Älä siis jätä liian pitkää väliä seuraavaan autoon.

Keräilyalueen näyttötaulut

Keräilyalueella on kaksi näyttötaulua, missä kerrotaan autojen tarve terminaaleissa ja vuorossa olevien autojen tunnukset.

Tauluissa näytetään seuraava informaatio:

YLÄOSA:
FTxx THxx MExx MUxx, eli operaattori ja kuinka monta autoa terminaaliin mahtuu.

ALAOSA:

Rivi1: Vapaa tekstikenttä tiedotuksia varten
Rivi2 FT: FixuTaxi vuorossa olevat autot
Rivi3 TH: Taksi Helsinki vuorossa olevat autot
Rivi4 ME: Menevä vuorossa olevat autot
Rivi5 MU: Muut vuorossa olevat autot

Huomaa, että näyttötaulut saattavat välillä hidastella, joten odota edellisen auton lähdön jälkeen, että taulu päivittyy, jotta tilaa terminaalissa on varmasti.

 Taksikannelle siirtyminen

toimintaohjeet 

-Matkalla puomille: Terminaalin on oma puomi. Puomille on mahdollista ajaa silloin, kun opastetaulu keräilyalueella näyttää kyseisellä operaattorilla  terminaalissa olevan tilaa. Edelliseen autoon on jätettävä aina väli puomille ajaessa.

-Taksikannen sisäänajopuomi: Jätä väliä edelliseen taksiin n.5 metriä puomille ajaessa, jotta järjestelmä pystyy tunnistamaan taksin.
-Operaattorikohtaiset jonot: Taksin on noudatettava sopimuksenmukaista jonoa operoidessa Helsinki-Vantaan lentoaseman taksiasemalta.
-Asiakkaan kyytiin otto: Kuljettaja on velvollinen avustamaan asiakasta matkatavaroiden kanssa. Mikäli asiakkaalla on erityistarve ajoneuvon suhteen, ota yhteyttä koordinaattoriin.
-Poistuminen: Poistu välittömästi lastausalueelta. Mikäli joudut laittamaan osoitteen navigaattoriin, älä tee sitä lastausalueella. Terminaalista poistuttaessa on uloslukija, joka poistaa auton järjestelmästä.

Ongelmia puomeilla?

Jokaisella puomilla on puomipuhelin, jolla saat yhteyden koordinaattoriin. Paina nappia ja odota yhteyden avautumista.
Mikäli lukija ei ole tunnistanut taksia, ota tunnistin irti tuulilasista ja heilauta sitä imukuppi edellä kohti lukijaa.
Tunnistimien toimintaan vaikuttaa esimerkiksi auton tuulilasissa olevat lämmityselementit tai muut aktiivitekniikkaa sisältävät toiminnallisuudet.
Lisäksi auton tuulilasin asennuskulma vaikuttaa luentaan.

Jos autollasi on toistuvasti ongelmia tunnistautua, tule selvittämään asiaa koordinaattoriin kanssa. Muistathan ottaa tunnistimen mukaan.

Aluekartat Helsinki-Vantaa lentoasema

Taksien ajoreitti

Keräilyalue

Terminaalin taksiasema